Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας ♦ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • Συγκρότημα Γαιόπολις • Λάρισα • g-energy@uth.gr

twitter 312464 640 linkedin facebook

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερευνητικό πρόγραμμα OPTIMAI
 Επιστημονικώς Υπεύθυνη: Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια
Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
elpinikipapageorgiou@uth.gr

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3rd Plenary Meeting του Ερευνητικού Προγράμματος OPTIMAI που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα των εταίρων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 6 μηνών, και προγραμματίστηκαν οι εργασίες της επόμενης περιόδου. Το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας εκπροσωπήθηκε από το Dr. Θεοδόση Θεοδοσίου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος.

 OPTIMAI Plenary3 Group Photo Edit thegem blog default

OPTIMAI: Optimizing Manufacturing Processes through Artificial Intelligence and Virtualization, Funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the EU under GA No. 958264, Call: H2020-NMBP-TR-IND-2020-singlestage, (TRANSFORMING EUROPEAN INDUSTRY), Topic: DT-FOF-11-2020.

Η ομάδα του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας παρουσίασε τις δραστηριότητές της πάνω στην ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ελαττωματικών προϊόντων αναλύοντας 2D εικόνες, 3D νέφη σημείων και δέσμες χρονοσειρών από πολλαπλούς αισθητήρες. Η πρόοδος των εργασιών κρίθηκε ικανοποιητική, και εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος. Δεν υπήρξε κάνενα αρνητικό σχόλιο ή πρόταση για τροποποίηση των προγραμματισμένων εργασιών.

Optimai plenary3 ARGlassesΤα μέλη του OPTIMAI που ήταν παρόντα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια του έργου, όπως τα γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augemented Reality) που φαίνονται στη φωτογραφία. Τα γυαλιά αυτά θα χρησιμοποιούνται από τεχνίτες στη γραμμή παραγωγής. Διαθέτουν κάμερες (χρώματος και βάθους), οι οποίες αποστέλουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε φορητή μονάδα επεξεργασίας (NVIDIA Jetson) και απεικονίζουν μπροστά στα μάτια του τεχνίτη τα αποτελέσματα των αναλύσεων τεχνητής νοημοσύνης: εντοπίζουν ελαττώματα πάνω στα προϊόντα, εμφανίζουν λίστα με με βήματα και οδηγίες επίλυσης των προβλημάτων κτλ.,

Website: OPTIMAI