Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας ♦ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • Συγκρότημα Γαιόπολις • Λάρισα • g-energy@uth.gr

twitter 312464 640 linkedin facebook

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Πρώτη συνάντηση εργασίας ερευνητικού προγράμματος OPTIMAI
3-4 Φεβ 2021

 Επιστημονικώς Υπεύθυνη: Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, Αν. Καθηγήτρια
Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
elpinikipapageorgiou@uth.gr

 

Η πρώτη συνάντηση συνεργασίας (Kick-off) του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος OPTIMAI πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συντονιστών και των εταίρων στις 3-4 Φεβ 2021, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη των εργασιών. Το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  είναι εταίρος στο έργο και έχει ενεργό ρόλο, με τη συμμετοχή δυο μελών ΔΕΠ του: Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Επιστημονικώς Υπεύθυνη του έργου, & Δρ. Θεοδόσης Θεοδοσίου, Επίκουρος Καθηγητής. Συζητήθηκαν θέματα όπως: οι δράσεις και τα ερευνητικά θέματα που θα αναπτύξει κάθε εταίρος, οι συνέργειες μεταξύ εταίρων, οι προοπτικές σύνδεσης των αποτελεσμάτων με την παραγωγή και την κοινωνία, και άλλες λεπτομέρειες των πακέτων εργασίας.

KoM screenshot

OPTIMAI: Optimizing Manufacturing Processes through Artificial Intelligence and Virtualization, Funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the EU under GA No. 958264, Call: H2020-NMBP-TR-IND-2020-singlestage, (TRANSFORMING EUROPEAN INDUSTRY), Topic: DT-FOF-11-2020.

 

Το έργο OPTIMAI αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου βιομηχανικού οικοσυστήματος το οποίο επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσω της συστηματικής χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης. Τελικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μια ευφυούς γραμμής παραγωγής προϊόντων βέλτιστης ποιότητας και μηδενικού σφάλματος. Τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα ελέγχουν διαρκώς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και τη λειτουργική κατάσταση της γραμμής παραγωγής, και θα υποδεικνύουν άμεσα τυχών αποκλίσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η ίδια η γραμμή παραγωγής θα καθοδηγεί του τεχνικούς για τη διόρθωση βλαβών. Επιπλέον, με τη χρήση «ψηφιακών διδύμων», θα μπορεί να γίνεται διερεύνηση εναλλακτικών προσεγγίσεων στην παραγωγική διαδικασία και να εφαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο οι βέλτιστες λύσεις.

Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος θα σχεδιαστεί ένα σύνθετο δίκτυο ετερογενών αισθητήρων, το οποίο θα είναι ενισχυμένο με τεχνολογίες αιχμής για βελτιωμένη συλλογή, μετάδοση και επεξεργασία δεδομένων από τη γραμμή παραγωγής. Ο έλεγχος των αισθητήρων και των παραγόμενων δεδομένων θα γίνεται με εξειδικευμένο λογισμικό που θα σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, ώστε η μετάδοση των δεδομένων να γίνεται με ταχύτητα και ασφάλεια.

Το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει ως βασικός εταίρος στα μέρη του έργου που αφορούν την ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητή νοημοσύνης και computer vision για τον ποιοτικό έλεγχο μηδενικού σφάλματος.

  

Πληροφορίες – Επικοινωνία

Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, Αν. Καθηγήτρια, Επιστημονικώς Υπεύθυνη             
Η Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γαιόπολις, Λάρισα, με γνωστικό Αντικείμενο «Έμπειρα Συστήματα και Αναπαράσταση Γνώσης». Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού ΠΜΣ «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Συστήματα Αυτοματισμών» του ΠΘ, ενώ διετέλεσε και Εισηγήτρια του ΠΣ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών για 1,5 χρόνο μέχρι και τον Αύγουστο 2020. Έχει εργαστεί για περισσότερο από 17 χρόνια ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, WP leader ή/και Κύρια Ερευνήτρια, σε περισσότερα από 20 ερευνητικά έργα (ευρωπαϊκά και εθνικά) σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με έμφαση στα Fuzzy Cognitive Maps, ευφυή συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, μηχανική μάθηση κτλ.  Η Δρ. Παπαγεωργίου διακρίθηκε διεθνώς για την επιστημονική δραστηριότητα και ερευνητική της πρωτοτυπία (2020), γεγονός που την κατατάσσει στο ανώτερο 2% των επιδραστικών επιστημόνων, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους καταλόγους PLoS Biolοgy 2020 & Mendeley Data 2020.

Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ερευνητικού Ινστιτούτου IBO/EKETA και συμμετέχει ως Project Manager ή/και Scientific/Technical Manager σε 3 μεγάλα Ευρωπαϊκά HORIZON2020 Έργα: Z-FACT0R, NAIADES and KYKLOS 4.0. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα (Fuzzy Cognitive Maps), Τεχνητή Νοημοσύνη, Έμπειρα Συστήματα, Συστήματα Γνώσης, Ευφυή Συστήματα, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Εξόρυξη Γνώσης και Αλγόριθμοι Μηχανικής και Βαθιάς Μάθησης. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 εργασίες σε περιοδικά, συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων, και το ερευνητικό της έργο έχει λάβει σημαντική αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα, κατατάσσοντας τη πρώτη στην έρευνα σε ‘Fuzzy Cognitive Maps’ στο Scopus με αριθμό ετεροαναφορών πάνω από 4600 και h-index=36 (based on Scopus)/ 45 (based on Googlescholar).